Opportunity in Bulgaria as a volunteer

Last modified date

Saznala sam da Open Space Foundation iz Bugarske organizira arheološko iskopavanje u gradu Veliki Preslav ovo ljeto u razdoblju od 24.7 do 6.9. Studentica sam arheologije i ovaj projekt je izvrsna prilika za stjecanje praktičnih vještina. Putem interneta pronašla sam Krugove i saznala da su oni organizacija koja šalje volontere i daje sve informacije potrebe za sudjelovanje na Europskim snagama solidarnosti. I tako je moja avantura počela….

Kako izgleda moj radni dan? Ujutro radimo na arheološkom terenu, a popodne često imamo neke aktivnosti gdje svatko tko želi može održati predavanje o tome što voli.

Tako smo imali satove kuhanja, joge, speleologije, osteologije, crtanja keramike, filmske večeri, mogli smo naučiti nesto i o hijeroglifima te restauraciji arheoloških predmeta.

Zapravo već je došao kraj projekta, sutra nam je zadnji radni dan na terenu, a onda imamo slobodan tjedan za veliko putovanje. Ja sam odlučila provesti ga u Istanbulu. 

Lijepo mi je u Bugarskoj, pokušavam uživati u svakom trenutku. Naučila sam puno o njihovoj kulturi i bogatoj povijesti, domaći ljudi su dosta prijateljski nastrojeni.

Naučila sam i njihov alfabet – ćirilicu. Bugarska ima i predivnu prirodu. Ima se puno toga za vidjeti, kao što je i obala Crnog mora s dugim pješčanim plažama, planine, beskonačna polja suncokreta, đamije, tradicionalni plesovi… 


Istina je da je Bugarska siromašnija za razliku od drugih zemalja, ponekad imam osjećaj da sam se vratila 10 godina unazad u prošlost. Mogu se vidjeti napuštene i stare kuće, raspuknute ceste, mali autobusi, a i slaba im je transportna povezanost između pojedinih gradova i naselja. Također lakše se sporazumijevam s Bugarima kad koristim hrvatski, nego li da ih upitam nesto na engleskom.


Šaljem vam slike romantičnog grada Sozopola na kojima se vide neko lijepo morsko plavetnilo. 

Anna, studentica arheologije

admin