Kako prijaviti boravak u RH?

Last modified date

Jedna od prvih briga svih ESS volontera koji dolaze u novu državu je prijava boravka – koje dokumente priložiti? Da li ću naići na birokratske prepreke? Što ako ipak nešto ne bude okej i ja budem morao otići sa projekta i prije nego što je počeo?

U ovom članku ću, kao netko tko je prošao ovaj proces iz uloge volontera i koordinatora volontera, pokušati vam približiti cjelokupan proces, kao i dati listu dokumenta koje je potrebno priložiti za dobijanje dozvole za boravak i rad.

preuzeto sa: https://www.pexels.com/

Prvi korak: Popunjavanje obrazaca

U trenutku kada sam prvi put došla u Hrvatsku, policijski službenici nisu bili sigurni što zapravo znači program Europske snage solidarnosti, do te mjere da smo više puta popunjavali različite obrasce, dok nisu shvatili koji nam je zapravo potreban. Već godinu dana kasnije, razgovor sa službenicima je bio ugodniji, jer su se u međuvremenu upoznali sa samim programom i načinima reguliranja dozvole za boravak i rad za volontere.

Za  državljane zemalja Europske unije, potrebno je popuniti obrazac 1b (https://mup.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/stranci/2013//obrazac_1b.pdf)

Za državljane trećih zemalja, potrebno je popunti obrazac 9a (https://mup.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/stranci/2013/obrazac_9a.pdf)

Drugi korak: Prikupljanje dokumentacije (ovaj dio je promijenljiv, stoga provjerite još jednom sa nadležnim službenicima što je potrebno)

Kao i uvijek, dvostruki standardi i u ovom slučaju važe za volontere koji dolaze iz zemalja članica Europske unije i volontere državljane trećih zemalja.

Volonteri koji dolaze iz zemalja EU trebaju samo dostaviti popunjen gore navedeni obrazac, kopiju putne isprave i ugovor o volontiranju.

Kada je u pitanju reguliranje boravka državljana trećih zemalja, potrebno je dostaviti kopiju putne isprave, popunjen obrazac 9a, ugovor o volontiranju, dokaz o zdravstvenom osiguranju, kao i dokaz da osoba nije pravomoćno osuđena za kaznena djela iz matične države ili države u kojoj je boravio duže od godine dana neposredno prije dolaska u Republiku Hrvatsku, kao i ugovor o najmu stana ili neki drugi dokaz o stanovanju na adresi u RH.

Treći korak: Referenti

Nakon prilaganja neophodne dokumentacije, svaka osoba koja pošalje zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad dobija svog referenta/icu s kojom dalje nastavlja komunikaciju tijekom ostatka procesa. Ukoliko je sve u redu, volonteri svoju dozvolu za boravak I rad uglavnom dobijaju nakon najviše 60 dana. Ako iz nekog razloga volonter/ka nije dobio/la mejl sa kontakt podacima svog referenta/ice, potražite broj telefona ili mejl odjela za strance policijske postaje kojoj ste predali zahtjev I slobodno pitajte.

Četvrti korak: Preuzimanje potvrde i zahtjev za iskaznicu

Nakon što ste uspješno prošli prva tri koraka, na red konačno dolazi preuzimanje potvrde i predaja zahtjeva za iskaznicu. Ovaj dio opet ide u dogovoru za referentom/icom iz trećeg koraka. Nakon što od referenta/ice dobijete mejl kojim vam javljaju da je vaša potvrda o dozvoli za boravak I rad spremna, odlazite u policijsku postaju u kojoj bi istu potvrdu trebali preuzeti, te nakon plaćenih postrojbi, sa istom otići na šalter. Ovaj korak, ako zanemarimo duge redove u postajama, zapravo je najkraći I svakako dolazi sa osjećajem olakšanja, koji prethodi sreći koja dolazi sa preuzimanjem boravišne iskaznice 3 tjedna kasnije.

Znam, sve ovo se čini kao jako iscrpan proces I svakako to jest. Međutim, samo sudjelovanje u programu Europskih snaga solidarnosti I podrška koja s tim programom dolazi, čini svu ovu birokraciju bezbolnijom! Nadam se da će svim budućim sudionicima ovaj skromni priručnik barem malo olakšati svu ovu zavrzlamu koju su nam pravnici I birokrate ostavili!

Sretno!

Nataša Popović

admin