Vodič za rad sa starijim i nemoćnim osobama – osobno i volontersko iskustvo

Last modified date

Jedno prelijepo iskustvo za mene naravno jeste upravo rad sa starijim korisnicima. Upoznaješ nove ljude, čuješ nove životne priče. Uvijek se nakon svake posjete osjećam bolje, svjesna sam da sam nekome pomogla i to me zapravo ispunjava.

Naravno uvijek se možemo naći u neprijatnoj situaciji, nekad je nekom korisniku jednostavno loš dan, a nekad je upravo nama loš dan za posjete.

Ja ću vam kroz svoje iskustvo u radu sa starijim osobama prenijeti znanje koje sam stekla na ovome projektu u cilju da će vama poslužiti i barem olakšati početak rada i volontiranja.

Izazovi u radu sa starijim i nemoćnim osobama:

 • Osjećaj odgovornosti za druge
 • Nekada korisnik ne želi pomoć (volonteri mogu imati osjećaj da ne čine dovoljno)
 • Osjećaj nesigurnosti (ponekad volonter može imati osjećaj da ne može pomoći, zatim se treba usredotočiti na sve ono što može učiniti za korisnika)
 • Emocionalno iscrpljenje

Prednosti u radu sa starijim i nemoćnim osobama:

 • Sticanje novog radnog iskustva
 • Sticanje komunikacijskih vještina – opažanje, govor, strpljenje, slušanje
 • Sticanje dobrog osjećaja tokom pomoći drugoj osobi
 • Poštivanje i prihvaćanje od strane starijih korisnika

Veoma je važno da svoje vrijeme organiziramo dobro, da pošaljemo svoj raspored mogućnosti za posjete koordinatorici i da smo spremni za rad sa korisnicima.

 • Prvi pristup je svakako ljubaznost, to će nam olakšati posjete i samim korisnicima ulijeva sigurnost i počinje da gradi lijepo mišljenje o nama. Važno je da uvijek korisnika pitamo kako je, da li je dobro i da li možemo za njega nešto da učinimo. Moramo da budemo svjesni da su to osobe koje rijetko dobijaju pitanje „Kako si?“ , nama to ništa ne znači ali njima da i to mnogo. Njima je drago da je tu neko ko im želi i može pomoći barem one neke male stvari i sitnice, cijene svaku pomoć. Čak naravno uvijek će vas poslužiti ili kavom, čajem, kolačem i ne treba da ih odbijemo, treba da ispoštujemo malo sa njima popričamo jer im znači i kada popijete kavu i popričate sa njima, jer čak neki korisnici nemaju sa kim ni da pričaju.

 

 

 • Takođe moj glavni savjet jeste lijep pristup.

 

 

 • Uvijek kada sam u posjeti kod korisnika pazim da čuvam neke stvari da ne oštetim. Naravno svakome se može desiti da nešto razbije ili polomi, to ništa nije namjerno i to je prihvatljivo. Ali moramo znati da su to korisnici sa malo novčanog primanja i da većina njih nema novac da neku štetu popravi ili kupi nešto novo. Moj savjet je ako trebate nešto da uradite a čini vam se nesigurnim ili lako lomljivim zamolite korisnika da vam ili pomogne ili kažete žao mi je ali ipak mi je to nesigurno ne želim da vam nešto polomim. Jer uvijek je važno znati da postoji mogućnost rizika, ali na najlakši način treba da riješimo takve situacije.

 • Ako trebate ići u nabavku namirnica, glavno je da uzmete spisak i da znate šta treba da kupite. Uvijek dobro provjerite novac, ako treba i dva puta ponovite korisniku koliko vam je dao novca, da se ne bi desilo da korisnik zaboravi ili se zbuni i tako smo uvijek svi sigurni. Obavezno pri kupovini uzeti račun da se mogu opravdati svi troškovi nabavke to je i najsigurnije. Ne zaboravite vratiti kusur, naravno i to se dešava kada smo u nekoj žurbi, ali ne brinite kada nas već korisnik pošalje u nabavku namirnica tada ima povjerenje u nas.

 • Nekad se može desiti da korisnik želi da ostanete duže od predviđenog i već dogovorenog vremena. Savjet moj je da uvijek pri dolasku kažete „Evo ja sam tu imamo sat vremena, kako mogu da Vam pomognem“, u slučaju da i dalje korisnik zahtijeva da ostanete izvinete se i kažete da ste tu jedan sat i da stvarno imate obaveze pored posjete. Moramo znati da korisnici žele da nekad ostanemo duže, jer im je drago da im neko dođe i želi pomoći.

 • Ako se zadesite u situaciji da korisnik od vas zahtjeva neki teži fizički rad, a da to nisu uobičajne i lakše stvari koje mi radimo, kažete „Oprostitite, ali mi smo volonteri da vam pomognemo lakše kućne poslove, žao mi je ali mi to ne radimo“. Čak i u takvoj situaciji bitno je da smo kulturni i razumni.

 • U slučaju da korisnik traži vaš broj, moj savjet jeste da ne dajete svoj broj. Kažete „Oprostite, sve što trebate vi javite mojoj koordinatorici ona će mene kontaktirati“ .

 • Tokom razgovora sa korisnikom nekad je potrebno i pohvaliti njegov rad i dosadašnje životno iskustvo, time korisnik dobija povratne informacije da upravo slušate šta vam priča i da vas zanimaju takve stvari jer želi da podijeli sa vama.


Centar Krugovi organizira mjesečne edukacije i supervizije volontera koje omogućava dodatna poboljšanja znanja vezano za rad sa starijim i nemoćnim.

Tokom supervizija stekla sam znanje kako svoje komunikacijske vještine iskoristiti u radu sa korisnicima. Naučila sam da je veoma bitno slušanje, govor, strpljenje pa čak i ponoviti osobi nekoliko puta naravno svaki put ljubazno. Takođe poštivanje i prihvaćanje tuđeg mišljenja, prihvatiti pravo svake osobe da odlučuje kako ona želi i poštovati je takvu. Da treba da imamo profesionalni pristup što znači da smo neutralni, pouzdani i da smo spremni i voljni učiti.

admin