Zadaci izvoditelja aktivnosti – ESS program zaposlenja

Last modified date

KRUGOVI U RADIONICAMA S NAJMLAĐIMA

Biti zaposlen u Centru  Krugovi preko Europskih snaga solidarnosti sa sobom donosi brojne zadatke i radne mogućnosti koje sam već spomenula u prethodnoj objavi. Jedna od aktivnosti kojom se bavim u sklopu navedenog projekta su radionice s malima i malo većima u osnovnim školama Grada Zagreba i ruralnih područja. Razlog zašto spominjem baš ove radionice je taj što ovaj dio posla sa sobom ostavlja najljepši i najproduktivniji osjećaj, a to je doprinos sveukupnoj društvenoj zajednici.

Putem jednog od projekata uključena sam u održavanje raznih ciklusa radionica s ciljem prevencije nasilja. Ono kako to provodimo jest kombinacijom brojnih metoda i oblika rada, da bi učenicima bilo dinamično, zanimljivo, zabavno, a samim time i pamtljivo. Da je sve zaista kako sam navela, moguće je iščitati iz povratnih informacija učenika u evaluacijskim listićima te kroz razgovor na kraju ili početku radionice.


Slika 1. Aktivnost povezivanja putem stvaranja razredne mreže

Zapošljavanje putem ESS projekta omogućilo mi je da se ostvarujem kao mlada osoba koja je tek završila studij, što sa sobom donosi brojne prednosti. Na primjer, ovim putem učim o svojoj struci pa tako svo znanje koje sam stekla tijekom studija imam priliku prakticirati i dodatno razumjeti iz drugih perspektiva. Pobliže, imam mogućnost prisjetiti se svih metoda i oblika rada koje poznajem te ih primijeniti u radu s učenicima uz fleksibilnost kada jedan od načina ne daje željeni ishod. Naglasila bih kako je u tome je ljepota naše struke – u refleksivnoj praksi.

Kroz   radionice   o   nenasilnom   ponašanju,   nenasilnoj   komunikaciji,   osobnim   granicama,   uvažavanju različitosti te prevenciji nasilja na internetu, kroz razgovor s učenicima nastojimo shvatiti što znaju, kako razumiju nasilno i nenasilno ponašanje, s čime se suočavaju, kako se nose s poteškoćama s kojima se susreću te ih poučiti novim načinima razmišljanja i djelovanja pa samim time i boljeg osjećanja. Ono  što  mi  ESS   omogućava   i  olakšava  kao  mladoj novozaposlenoj  osobi  (čitaj:  bez  iskustva)  je kontinuirano praćenje i mentorska podrška u snalaženju i “hvatanju u koštac” s novim poslovnim i životnim izazovima koji su ispred mene. Uz vođenje u procesu profesionalnog rasta i razvoja puno je manja razina stresa, što onda prevenira sagorijevanje na poslu te olakšava napredovanje.

Napisala: Lucija Hajduković

admin