Croatian articles: Moj život u Hrvatskoj

Last modified date

Croatian articles represents our knowledge in Croatian language.  We will inform you from time to time how is going on with our learning competences…

 

Learning another language is like becoming another person. 

 

Haruki Murakami

 

Bok!

Zovem se Asia i dolazim iz Poljske. Prije dva mjeseca počela sam raditi kao EVS volonterka u organizaciji Krugovi. Danas, o svom iskustvu želim govoriti na hrvatskom jeziku. Ovo mi je velik korak u učenju jezika 🙂

Živim u Zagrebu već više od dva mjeseca i moje iskustvo je vrlo pozitivno. Grad nije malen, ali nije ni prevelik. Ima puno zabavnih sadržaja, festivala i mjesta za posjetiti. Nikad mi nije dosadno. Mogu reći da mi se sviđa moj novi život u Hrvatskoj.

 

 

Kako je bilo na početku?

 

Iako imam neko iskustvo u međunarodnim projektima i živjela sam nekoliko mjeseci u stranim zemljama, moram priznati da su mi prvi dani bili teški. Sve je bilo novo – mjesta, ljudi, posao… Nisam znala gdje sam. Nisam znala gdje je trgovina ni koji tramvaj ide u centar. Živjela sam u novom stanu s ljudima koje nisam poznavala. Htjela sam se osjećati kao kod kuće, ali smo, u početku, svi trebali vremena da se naviknemo jedni na druge i naš novi život. Znali smo da ćemo ovdje ostati barem godinu dana i da će nas to promijeniti. Srećom osjećala sam jako dobro jer su svi bili prijateljski raspoloženi, ugodni i otvoreni. Nakon tjedan dana ili dva, shvatila sam da je sve u redu te da mogu živjeti ovdje. Također, sada vidim razlike između Poljske i Hrvatske, ali i mnoge sličnosti.

 

 

Onima koji razmišljaju o sličnom projektu želim reći da vrijedi pokušati. Tijekom projekta naučit ćete mnogo o kulturi zemlje u kojoj živite i o kulturama zemalja iz kojih dolaze drugi volonteri. Također, možete naučiti nešto o sebi, svojim granicama i promijeniti se na bolje. Za mnoge volontere “evs” je početak nečeg novog. Vjerujem da ništa ne može zamijeniti iskustvo. Neke stvari moramo proživjeti da bismo ih razumjeli, a znanje i iskustvo vam nitko ne može oduzeti – to je nešto što će uvijek ostati u vama.

Ponekad se u novom okruženju osjećate kao riba na suhom, potpuno izvan komforne zone. Tzv. kulturni šok dolazi u različitim oblicima te se ne pojavljuje uvijek odmah po dolasku.  Povratak u svoju zemlju i život nakon projekta mogu biti jednako teški, ali kao što je rekla mentorica našeg projekta: „Što te ne ubije, to te ojača.”

 

Znam da će biti dobro…

 

 

Asia, Poland

 

admin