ESS program stažiranja i zaposlenja

Last modified date

Prvi puta čujete za ESS program stažiranja i zaposlenja? Onda je ovo odlična prilika da saznate nešto više o tome!

Europske snage solidarnosti provode razne programe. Jedan od njih odnosi se na stažiranje i zapošljavanje unutar države u kojoj pojedinac boravi, ako ona pripada zemljama članicama Europske Unije, ili u drugoj državi Europske Unije. Ovo iskustvo omogućava stjecanje novih znanja, vještina i radnoga iskustva te upoznavanje s drugim kulturama. Program promiču Nacionalne agencije i Izvršna agencija, pružaju potporu prijaviteljima, obrađuju prijave i prate projekte. Naime, Europskim snagama solidarnosti upravlja Europska komisija. Na terenu njihove aktivnosti provode razna tijela:

 • Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA)
 • nacionalne agencije u zemljama sudionicama
 • resursni centri SALTO
 • Resursni centar Europskih snaga solidarnosti

Portal Europskih snaga solidarnosti omogućuje mladima i organizacijama kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva da se međusobno povežu i provode aktivnosti.

Ovaj program obuhvaća:

 • potpisivanje ugovora o radu ili o stažiranju
 • dobivanje naknade za rad od strane poslodavca (tijekom cijelog razdoblja trajanja aktivnosti definiranih ugovorom o radu)
 • osiguranu pripremu i potporu u obavljanju rada
 • vještine, znanja i radno iskustvo
 • doprinos društvenoj zajednici
 • plaćene putne troškove, tečaj jezika, osiguranje, primanje naknade selidbe/premještaja na samom početku aktivnosti
 • potvrdu o sudjelovanju u projektu – Youthpass

Osoba koja vodi pojedinca kroz ovaj process je mentor. Njemu se moguće obratiti za svu pomoć koja je potrebna, vezano za snalaženje u novom gradu, državi, aktivnostima, administrativnim pitanjima, organizacijom vremena i slično. S njime se organiziraju sastanci gdje se može pitati sve što pojedinca zanima. Aktivnosti programa zapošljavanja traju puno radno vrijeme (najviše 38 sati tjedno) u trajanju između 3 i 12 mjeseci kod poslodavca u matičnoj zemlji ili inozemstvu. Projekti zapošljavanja sadržavaju dimenziju učenja i osposobljavanja. Cilj je biti kreativan, inovativan i aktivan u zadanim aktivnostima.

Stažiranje također obuhvaća radnu praksu u punom radnom vremenu u trajanju od 2 do 6 mjeseci koje se može odviti u matičnoj zemlji ili inozemstvu. U aktivnostima je naglasak na učenju i osposobljavanju kako bi se mladima pružila prilika steći relevantno radno iskustvo te pružila prilika za osobni i profesionalni razvoj. Naknada za stažiranje pokrivena je od strane organizatora stažiranja, a sa sudionicima se potpisuje ugovor na početku stažiranja. Stažiranje ne zamjenjuje zapošljavanje te mora financijski i organizacijski jasno biti odvojeno od volonterskih aktivnosti.

Sve navedene aktivnosti mogu biti iz raznih područjaobrazovanja i osposobljavanja, građanstva i demokratskog sudjelovanja, okoliša i zaštite prirode, migracija, kulture i mnogih drugih područja.

U Europskim snagama solidarnosti razlikuju se zemlje sudionice i partnerske zemlje. Neke su aktivnosti otvorene za obje vrste zemalja, dok su neke ograničenije (na stranici svake aktivnosti navedeno je koje su zemlje uključene).

Zemlje sudionice:

Zemlje EU-a: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska. Zemlje sudionice koje nisu članice EU-a: Island, Sjeverna Makedonija, Turska, Lihtenštajn, Norveška. Partnerske zemlje (u susjedstvu EU-a): Albanija, Alžir, Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Egipat, Gruzija, Izrael, Jordan, Kosovo, Libanon, Libija, Maroko, Moldavija, Palestina, Rusija, Sirija, Srbija, Tunis, Ukrajina.

Izvori:

 1. Službene internetske stranice Europske Unije, Europski portal za mlade: https://europa.eu/youth/home_hr
 2. Europske snage solidarnosti: https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/hr/

Lucija Hajduković

admin