Last modified date

Svi smo čuli za pojmove stereotip, predsrasuda  i diskriminacija. No, ukoliko niste, ovdje ćemo jasno razlučiti razlike preuzete sa www.tolerance.org.

Stereotip je pretjerano uvjerenje, slika ili iskrivljena istina o osobi ili grupi – generalizacija koja omogućuje male ili nikakve pojedinačne razlike ili socijalne varijacije. Stereotipi se temelje na slikama u masovnim medijima ili ugledu koji prenose roditelji, vršnjaci i drugi članovi društva. Stereotipi mogu biti pozitivni ili negativni.

Predrasuda je mišljenje, predrasuda ili stav o grupi ili njezinim pojedinim članovima. Predrasude mogu biti pozitivne, ali se u našoj upotrebi odnosi na negativan stav.

Predrasude često prate neznanje, strah ili mržnja. Predrasude nastaju složenim psihološkim procesom koji započinje vezanošću za užeg kruga poznanstava ili “unutar grupe”, poput obitelji. Predrasude su često usmjerene na “izvan grupe”.

Diskriminacija je ponašanje koje ljude nejednako tretira zbog članstva u njihovoj grupi. Diskriminacijsko ponašanje, u rasponu od zločina do zločina iz mržnje, često počinje negativnim stereotipima i predrasudama.

Kako bih izazvala te pojmove u svakome od nas, odlučila sam za svoj osobni projekt napraviti Živu knjižnicu. Jedan od najboljih načina da djelujemo na predrasude je da zapravo upoznamo ljude koje diskriminiramo.

Što je Živa knjižnica?

Kao i svaka druga knjižnica, ona funkcionira prema principu iznajmljivanja knjiga, ali ovoga puta “knjige” su živi ljudi.
Zamišljeno je da knjige pričaju svoje životne priče te da one odgovaraju na pitanja čitatelja, odnosno u ovom slučaju slušatelja, u svrhu rušenja loših slika prema onima koji su drugačiji.


Stoga je i to naziv projekta koji na najdirektniji način djeluje na suzbijanju i pobjeđivanju diskriminacije.

Za početak ovog (za sada online) projekta predstavit ću vam činjenice i statistike o različitim marginaliziranim skupinama u Hrvatskoj: lezbijkama, trans osobama, imigrantima, samohranim roditeljima i obiteljima oboljelih od malignih bolesti.

Zbog sveopće situacije s koronom virusa još nije potvrđen datum održavanja ovog događaja, ali zanimljive podatke možete pratiti online na našoj Instagram stranici pod hashtagom #solidarnikrugovi.

admin